2019. aug 19.

Francia "galette" palacsinta

írta: Vegán és Gourmand
Francia "galette" palacsinta

Variáció a kedvenc témámra: a gluténmentes palacsintára. Mivel másfél évet éltem Franciaország Bretagne régiójában, ami a francia palacsinta hazája, ezért mindenképpen meg kell osztanom egy olyan receptet, ami innen inspirálódott. A franciáknál két fajta palacsinta van: a búzalisztből készült crêpe és a hajdinalisztből készült galette. Most természetesen a második gluténmentes verziót mutatom meg.

Hozzávalók egy palacsintához (ez egy vastag tésztájú édesség, ami jól megtöltve felér egy nagy sütivel):

  • 5 ek. hajdinaliszt
  • fél érett banán
  • kevés rizstej (lehet víz is)
  • igény szerint egy csipet só

Házi csokiöntet:

  • 1 ek. xilit/eritrit 
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. forró víz

Barack töltelék:

  • 1 érett barack
  • 1 lapos kk. xilit/eritrit

A palacsintasütőt feltesszük melegedni. A fél banánt egy müzlis tálban villával péppé zúzzuk és belekeverjük a palacsinta összes többi hozzávalóját. Amikor forró a serpenyő mehet bele a tészta, aminek az állaga elég sűrű, de még egyszerű eloszlatni. Mindkét felét aranybarnára sütjük, ami sokkal több percet vesz igénybe, mint a hagyományos vékony magyar palacsinta. Ha úgy látjuk, hogy letapadt és nem tudjuk megfordítani, akkor még sütni kell tovább. Akkor lehet jól megfordítani, ha a tészta már "kiszáradt".

Mindeközben a barackot felvágjuk és egy kis edényben elkezdjük főzni a xilittel; ez akkor van kész, amikor mi gondoljuk. Lehet dzsemesre főzni és lehet akár csak felmelegíteni a gyümölcsöt.

Kis tálkába tesszük a xilitet és a kakaóport és kb. 2 ek. forró vízzel elkeverjük, hogy még krémes maradjon.

A végén kedvünk szerint összeállítjuk a töltött palacsintát. Jó étvágyat!

img_20190819_154726_1.jpg

 

 

Szólj hozzá

Desszert