Francia "galette" palacsinta
Variáció a kedvenc témámra: a gluténmentes palacsintára. Mivel másfél évet éltem Franciaország Bretagne régiójában, ami a francia palacsinta hazája, ezért mindenképpen meg kell osztanom egy olyan receptet, ami innen inspirálódott. A franciáknál két fajta palacsinta van: a búzalisztből készült crêpe és a hajdinalisztből készült galette. Most természetesen a második gluténmentes verziót mutatom meg.
Hozzávalók egy palacsintához (ez egy vastag tésztájú édesség, ami jól megtöltve felér egy nagy sütivel):
- 5 ek. hajdinaliszt
- fél érett banán
- kevés rizstej (lehet víz is)
- igény szerint egy csipet só
Házi csokiöntet:
- 1 ek. xilit/eritrit
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. forró víz
Barack töltelék:
- 1 érett barack
- 1 lapos kk. xilit/eritrit
A palacsintasütőt feltesszük melegedni. A fél banánt egy müzlis tálban villával péppé zúzzuk és belekeverjük a palacsinta összes többi hozzávalóját. Amikor forró a serpenyő mehet bele a tészta, aminek az állaga elég sűrű, de még egyszerű eloszlatni. Mindkét felét aranybarnára sütjük, ami sokkal több percet vesz igénybe, mint a hagyományos vékony magyar palacsinta. Ha úgy látjuk, hogy letapadt és nem tudjuk megfordítani, akkor még sütni kell tovább. Akkor lehet jól megfordítani, ha a tészta már "kiszáradt".
Mindeközben a barackot felvágjuk és egy kis edényben elkezdjük főzni a xilittel; ez akkor van kész, amikor mi gondoljuk. Lehet dzsemesre főzni és lehet akár csak felmelegíteni a gyümölcsöt.
Kis tálkába tesszük a xilitet és a kakaóport és kb. 2 ek. forró vízzel elkeverjük, hogy még krémes maradjon.
A végén kedvünk szerint összeállítjuk a töltött palacsintát. Jó étvágyat!