2018. jan 07.

Burgonya-karfiol gnocchi

írta: Vegán és Gourmand
Burgonya-karfiol gnocchi

Az egész világon ismert és kedvelt gnocchi nem csak olasz éttermekben rendelhető, hanem már könnyedén beszerezhető bármelyik szupermarketben. Azonban érdemes elolvasni a címkén található számos összetevőt, és átgondolni, hogy vajon hány százaléka lehet valódi krumpli.

A következő recept mindenki számára könnyen kivitelezhető, és biztos lehetsz benne, hogy a házi változatban igazi burgonya van, ráadásul még karfiollal is felturbózhatod.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy, pürének való krumpli
  • kisebb fej karfiol fele
  • kb. 300 g liszt
  • 1 tk. só
  • bors

Hámozd meg a krumplikat, vágd őket kis kockákra. Mosd meg a fél karfiolt és szedd rózsáira, a nagyobbakat vágd legalább kétfelé. Főzd meg a zöldségeket pároló edényben (amivel vízgőz felett lehet főzni) kb. 20 perc alatt. Amikor elkészültek tedd őket egy magas keverő tálba, majd hagyd őket kihűlni annyira, hogy kézzel bele lehessen nyúlni.

Ezután krumplinyomóval pürésítsd a krumplit és a karfiolt. Amikor krémes az egyveleg add hozzá a sót, és borsozd ízlés szerint. Majd kezdd el kisebb részletekben hozzákeverni a lisztet a pürédhez. Amikor már nehezen kevered, vedd ki az összeállt tésztát egy lisztezett deszkára és gyúrd össze. Ha nagyon ragad a kezedre, akkor adhatsz még hozzá lisztet. A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény.

Formázz egy cipót és vágd négy részre. Lisztezd le újra a gyúródeszkádat, majd sodord ki az egyik részt kb. két centiméter átmérőjű hosszú hengerré és vágj kb. másfél centis darabokat. Ezt ismételd meg a többi résszel is.

Forralj sós vizet és főzd a burgonya nudlikat 3 percig. Ezután serpenyőben meg is piríthatod őket. Én most bio boltban kapható vegán pestoval fogyasztottam, de lehet készíteni paradicsomos és kókusztejszín alapú szószt is.

Lefagyasztása: ha túl soknak találod a mennyiséget, le is fagyaszthatod a gnocchikat, de már legyenek formára vágva. Tedd a darabokat lisztezett sütőformára vagy vágódeszkára és rakd be a fagyasztóba 2-3 órára. Ezután pakold őket egy fagyasztó zacskóba. A felhasználás ugyanaz lesz, mint fentebb. Csak dobáld a nudlikat forró vízbe, amikor kedvet kapsz hozzájuk.

Jó étvágyat!

desktop54.jpg

Szólj hozzá

Főétel