Gríz vegán "tejszínhabbal"
Gyerekként sok tejbedarát ettem (akkor még tehéntejből), de nem is gondoltam a benne rejlő lehetőségekre. Nem csak vacsorára és kakaóporral ehető, hanem gyors desszert formájában is tálalhatjuk.
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 150 g búzadara
- 250 ml víz
- 350 ml rizstej
- 2 teáskanál kókuszreszelék
- 4 evőkanál barna cukor
- egy csipet vanília
- fél evőkanál fahéj
- 200 g fagyasztott málna (vagy friss)
- 1 kókusztej konzerv (a konzervesre lesz szükség, nem a kis dobozosra) vagy kókuszkrém
Tedd fel főni a búzadarát a vízzel és a rizstejjel. Folyamatos kevergetés közben adj hozzá 2 teáskanál cukrot, a fahéjat, a csipet vaníliát és a kókuszreszeléket. Ez nagyon hamar elkészül, a búzadara pár perc alatt megduzzad. Amikor kész van, tedd félre. Melegítsd fel a fagyasztott málnát 1 teáskanál cukorral.
Ezután már csak a vegán krém hiányzik. Bontsd fel a kókusztej konzervet és csak a tetején lévő fehér kókuszkrémet vedd ki egy keverő tálba. Az alján maradt kókuszvizet felhasználhatod turmixhoz vagy zöldségek főzéséhez.Verd fel a krémet egy kézi habverővel 1 teáskanál cukorral. Ha túl hígnak találod sűrítheted burgonya- vagy nyílgyökér keményítővel.
Egy kis tálba vagy kehelybe tegyél búzadarát, a tetejére jó sok málnát, arra pedig ízlés szerint vegán habot. Jó étvágyat!