Cukkini tagliatelle Jeanne módra
Nemcsak azért jó vegetáriánus vagy alig-húsevő emberekkel körülvenni magam, mert így könnyen megegyezünk abban, hogy melyik éttermet próbáljuk ki alkalomadtán, hanem azért is, mert mindig tanulok tőlük valami újat. A barátom húga például megmutatta, hogyan varázsoljunk a cukkiniból ízletes currys ”tésztát”. Most ezt osztom meg Veled. (A szóban forgó étel elfogyasztásáig szentül hittem, hogy nem szeretem a curryt, de ezután újra kísérletezni fogok ezzel a fűszerrel.)
Hozzávalók 2 személyre:
-1 cukkini
-1 nagy sárgarépa
-2 gerezd fokhagyma
-1 vöröshagyma
-só, bors, curry vagy kurkuma
Vágd fel apróra a hagymát és a fokhagymát, majd párold őket lassú tűzön egy kis sóval egy magas serpenyőben (amire később a főzés során rá tudsz tenni egy fedőt).
Eközben mosd meg jól a cukkinit, hámozd meg a répát. A hámozót ne tedd a mosogatóba, mert ez lesz most a legfontosabb szerszámod. Kezdj el a hámozóval kis csíkokat lehámozni a cukkiniról és a sárgarépáról egészen addig, amíg elfogynak a kezedben (amikor a zöldségek már nagyon kicsik, nehéz használni a hámozót, ilyenkor akár már késsel is vékony csíkokra vághatod őket).
Amikor a hagymák megdinsztelődtek fűszerezd őket ízlés szerint borssal, és egy mokkáskanál curryvel (ha nem szereted, ki is hagyhatod, vagy használhatsz kurkumát). Tedd a serpenyőbe a szép tagliatelle alakú cukkinit és répát, majd fedd le őket és főzd a zöldségeket közepes tűzön 10 percig. Amikor látod, hogy a cukkini majdnem megfőtt vedd le a fedőt és hagyd, hogy a további főzés során elpárologjon a kibocsátott lé egy része. Nagyon hamar elkészül ez a fogás, amit például rizs és vega fasírt mellé is lehet tálalni. Jó étvágyat!