Gyömbéres céklaleves
Dobd fel a szürke téli napokat élénk rózsaszínnel! Persze, nem csak a szép színéért érdemes céklát enni, hanem immunerősítő és vérképző hatása miatt is. Az sem utolsó szempont, hogy a gyömbérrel főzött forró levesek kiválóan átmelegítik belülről az egész testet.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 nagy cékla
- 1 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes hagyma
- 4 dl kókusztej (főzéshez való konzerv, nem kókuszital)
- fél liter víz
- só, bors
- kézi mixer
Vágd fel a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért (hámozás után) apró darabokra. Dinszteld őket kókuszzsíron egy fazékban kb. 5 percig. Hámozd meg a céklákat, mosd meg és kockázd fel őket. Párold a cékla darabokat is a hagymás gyömbéren 1-2 percig, majd öntsd fel az egészet fél liter vízzel. Fedd le a fazekat, és főzd olyan puhára a céklát, hogy egy villa simán átmenjen rajta; ez kb. 20 percet jelent. Ha kész a zöldség (vagyis lilaság), akkor egy kézi mixerrel turmixold jól össze a lével együtt. Most add hozzá a kókusztejet, majd sót és borsot ízlés szerint, aztán forrald még 1-2 percig a levest. Díszítheted petrezselyemmel vagy szórhatsz a tetejére tökmagot levesbetétnek. Jó étvágyat!