Házi paradicsomszósz
Paradicsom-mániát diagnosztizáltam magamnál, amióta új helyre költöztünk a barátommal. Akkora mázlink van, hogy az előző lakó itt hagyta nekünk a kertben, a szép nagyra nevelt paradicsom bokrát. Terem is rendesen, mivel rengeteg napfény éri még októberben is. Igazán boldogok vagyunk ettől, a világot is csak pirosban látjuk. Más nem is lehetne a következő receptem, mint a házi készítésű paradicsomszósz.
Hozzávalók 2-3 személyre:
- kb. 15 közepes paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors, bazsalikom, oregánó
Először is szabadulj meg a paradicsomok héjától a következőképpen: tegyél fel egy lábosban vizet, amikor forrni kezd, dobd bele a megmosott paradicsomokat. Főzd őket 1 percig fedő alatt, majd öntsd le róluk a forró vizet és engedj rájuk jéghideget. Ezután már könnyedén le tudod húzni a paradicsomjaid héját. Ezt elit helyeken blansírozásnak hívják, nálam könnyű hámozásnak.
Kockázd fel a vöröshagymát és a fokhagymákat. Egy kis só kíséretében dinszteld őket néhány percig (például kókuszolajon) egy magas lábosban.
Eközben vágd fel kisebb kockákra a meztelen paradicsomokat, dobd őket a hagymákra és indulhat a főzés közepes lángon, fedő nélkül. Amikor elkezd forrni a szósz, adj hozzá ízlés szerint borsot, bazsalikomot és oregánót. Addig főzicskéld a paradicsomokat, amíg egy sűrűbb állagú keveréket kapsz, azaz sok víz elpárolgott. Ha ezzel megvagy, akkor turmixold össze a szószodat egy kézimixerrel. Az elkészült mártás nagyon finom orsó vagy penne tésztával, de bármilyen ételhez felhasználhatod, amihez paradicsomszószra van szükséged. Jó étvágyat!