Zöldborsó pástétom
Nem tudom ki, hogy van vele, de a szendvicseket én csak úgy szeretem, ha jól meg vannak kenve, valamilyen fincsi krémmel. Mivel ömlesztett sajtot nem vásárolok és mostanában sok humuszt ettem, más irányba is elkezdtem nézelődni. Találtam is egy olyan pürét, amit köretként, valamint szendvics- és tortillakrémként is lehet használni. Ez lenne a zöldborsó pástétom, ami szuper fehérjeforrás is.
Hozzávalók:
- 250g szárított feles zöldborsó
(kb. 175 Ft. 500 g) :)
- két gerezd fokhagyma
- só, bors
- fél zöldcitrom (lime)
- 8 evőkanál olívaolaj
- mentalevelek
- turmixgép vagy kézi mixer
Először is áztasd be a zöldborsót sima vízben legalább 1 órán keresztül. Egy nagyobb lábosban piríts meg két gerezd apróra vágott fokhagymát, öntsd rá a leszűrt zöldborsót, majd kezdd el főzni két és félszeres vízben kis lángon. Amikor forr, adj hozzá ízlés szerint őrölt borsot. Akkor készült el a zöldborsó, amikor a víz nagy része elpárolgott és egy főzelék állagot kaptál (illetve kóstold meg, hogy puhák-e a szemek). Most, a főzés végén sózhatod, ha ez előbb történik meg, akkor a főzési idő sokkal hosszabb lesz és a borsó is megkeményedhet. Ezután facsarj bele egy fél zöldcitromot, és tegyél hozzá 8 evőkanál olívaolajt. Turmixold össze mindezt egy kézi mixerrel, majd dobj a püréhez néhány megmosott mentalevelet és azt is mixeld bele a pástétomba. Ezzel el is készítettél egy kenyérre kenhető egészséges krémet. Gratulálok! Jó étvágyat!