Csokis-mandulás keksz
Hozzávalók kb. 9 darabhoz:
- 6 púpos ek. barna rizsliszt
- 3 púpos ek. kókuszliszt
- 2 ek. lenmag
- 6 ek. víz
- 5-6 ek. rizstej
- 3 ek. kókuszolaj
- 5-6 tk. eritritol vagy cukor, amit használsz ízlés szerint
- 2-3 kocka vegán étcsoki
- kb. 10 szem mandula
- egy csipet só
Kávédarálóban zúzd porrá a lenmagot és egy kis tálkában keverd ki 6 ek. vízzel. Tedd félre, hogy besűrűsödjön pár perc alatt. Vágd apróra a csokit és a mandulákat is egy nagy késsel, nem baj, ha nem teljesen egyforma darabokat kapsz. Olvaszd fel a kókuszolajat.
Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit és melegítsd elő a sütődet 170 °C-ra. Egy nagy keverőtálban keverd össze a száraz összetevőket, majd add hozzájuk az összes többit. Kézzel is bele kell majd másznod, mert, ami most száraznak látszik az jól gyúrmálható tésztává fog összeállni a kezed melegétől. Ezután benedvesített kézzel formázz golyókat a masszából és lapítsd le őket, ahogy ráhelyezed őket a sütőpapírra. Süsd a keksz mindkét oldalát 10 percig (összesen 20 perc sütési idő). Ha nem elég aranybarna, akkor folytasd a sütést még 2-3 percig. Én mogyoróvajba mártogatva, tea mellé falatoztam őket. Jó étvágyat!