2016. júl 28.

Zabpelyhes babburger

írta: Vegán és Gourmand
Zabpelyhes babburger

Attól még, hogy nem eszem húst nagy ”hamburgerező” vagyok, hiszen szendvicsbe való pogácsa készülhet padlizsánból, cukkiniből, répából, krumpliból, csicseriborsóból és itt még nem is értek véget a lehetőségek. Ebben a receptben életem első babburgerét mutatom be, de gondoltam arra is, hogy majd így hívom: babger. :) :)

 Hozzávalók 6 burgerhez: (Inspiráció: http://fullofplants.com)

- 2 db vörösbab konzerv
- 8 evőkanál zabpehely
- 2 újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál sűrített paradicsom
- néhány csepp zöldcitromlé
- só, bors, petrezselyem
- 12 magos kenyérszelet (vagy 6 magos zsemle)
- paradicsom szeletek
- saláta levelek
- szárított paradicsomkrém (vagy szósz, amit szeretsz)
- botmixer (vagy aprítógép)

Keress egy nagy és magas tálat, amiben össze tudod állítani a burger pogácsa masszáját. Szűrd le a 2 babkonzervet és tedd a babot a tálba. Kicsit turmixold össze a botmixerrel, hogy a bab pürés állagú legyen. Ezután mehet bele a 8 púpozott evőkanál zabpehely, az újhagymák felkarikázva, a fokhagymák kis darabokra vágva, a 3 teáskanál sűrített paradicsom, só, bors és petrezselyem ízlés szerint. Facsard bele kézzel nagyjából egy fél zöldcitrom levét is, majd turmixold össze ezt a babos keveréket. Nem kell selyem simára törni a masszát, hagyhatsz benne nagyobb darabokat is, amire jó lesz majd ráharapni.

Vegyél elő egy tapadásmentes serpenyőt és közepes lángon melegíts fel egy teáskanál kókuszolajat (vagy amivel általában főzöl). Vizes kézzel formázz pogácsát a babos keverékből és tedd a serpenyőbe. Kicsit lapítsd le a tetejét, így hamarabb átmelegszik belül is. Süsd át mindkét felét 5-5 percig, de közben mozgasd meg, nehogy letapadjon és odaégjen. Óvatosan forgasd, mert ez egy krémes massza, amit a serpenyőben elég puhának fogsz érezni. Viszont, amikor készen van és kezd egy kicsit hűlni, akkor már szabadon mozgatható, sokkal szilárdabb lesz. (Újabb babpogácsák sütése közben pótold a már elhasznált kókuszolajat.)

Ezután nincs más hátra, mint a babburgered felépítése a választott kenyérből, salátából és paradicsom szeletekből. Én megkentem mindkét szelet kenyeret egy kis szárított paradicsomkrémmel, de te tehetsz rá mustárt vagy avokádókrémet is. Jó vegaburgerezést!

dsc09189-3.jpg

Szólj hozzá

Főétel