Vegán sütőtökkrémleves
Nem csak ősszel, hanem nyár végén is lehetnek olyan napok, akár hetek, amikor hűvösre fordul az idő, zuhog az eső és az élettel teli zöld színek helyett a szürke ötven árnyalata (ezt nem tudtam kihagyni :D) kísért az utcákon. A nap sárgáját viszontláthatod egy olyan zöldségben, amelynek magas a vastartalma, C-, E- és B-vitaminokban sem szenved hiányt, és még immunerősítő is. Ez a sütőtök. Azt is hallottam, hogy a máj- és veseproblémákat is kezelheti. Én most folyékony, melengető formában ajánlom nektek (főként az elkövetkező őszi és téli időkre).
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 közepes sütőtök
- 1 kisebb répa
- 1 kisebb krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál mustár
- só, bors, őrölt szerecsendió
- tökmag levesbetétnek
Vágd fel a hagymát és a fokhagymát apróra. Kezdd el őket dinsztelni kókuszolajon (vagy egy általad választott növényi zsiradékon). Adj a hagymákhoz sót, egy kevéske borsot és őrölt szerecsendiót, valamint 2 teáskanál mustárt. Válassz valami jó minőségű, ízes, esetleg csípős mustárt, mint a dijoni vagy keress helyi kézműves mustárt. Jól keverd el a mustáros hagymát és vedd le a tűzről, amíg feldarabolod a többi zöldséget.
Hámozd meg, majd vágd fel kicsi kockákra a répát, a krumplit és a tököt. Tedd őket is a fazékba és engedj rájuk annyi vizet, ami pont ellepi őket. Kb. 20 perc alatt megfő minden. Amikor puha az összes zöldség, turmixold össze őket egy kézi mixerrel és el is készültél. Ha neked túl pürés a végeredmény, akkor most önthetsz hozzá egy kis vizet, hogy elérd az ízlés szerinti sűrűséget, viszont akkor hagyd forrni még a levesed 1 percig. Tálaláskor szórd meg tökmaggal. Jó étvágyat!