Gyors lencsesaláta
Amikor 37 fok van – és ez gyakran megesik Bordeaux-ban a nyár folyamán – akkor szívesebben eszek hűsítő, magas víztartalmú zöldségeket. Viszont a nyuszimmal ellentétben, én nem vagyok egy salátalevélen éldegélő típus, így, ha nálam ezek a nyers zöldek kerülnek terítékre, mindenképpen felturbózom őket valamilyen hüvelyessel és vegán virslivel. Ja, és persze a salátaöntet sem hiányozhat a menüből.
Hozzávalók a salátához (a mennyiséget te döntöd el):
- fejes saláta
- zöld lencse
- kígyóuborka
- szárított paradicsom
- szójavirsli
Tedd fel főni a lencsét kétszeres mennyiségű vízben magas lángon, majd amikor forrni kezd, fedd le és főzd tovább alacsony hőfokon kb. 20 percig. Amikor elkészült szűrd le és tedd félre a lencsét hűlni. Eközben mosd meg és vágd fel kisebb csíkokra a salátát, és kisebb darabokra az uborkát, a szárított paradicsomot és a szójavirslit. Ezután mindent dobj bele egy magas tálba és keverd hozzá a kihűlt lencsét is. Sózd, borsozd a zöldségeket ízlés szerint.
Francia vinaigrette (salátaöntet) arányai:
- egyharmad almaecet
- kétharmad olívaolaj
- dijoni mustár ízlés szerint
Keverj össze egyharmad rész almaecetet egy kis dijoni mustárral. Az ecetben jól fel fog oldódni a mustár, könnyű lesz kikeverni. Csak ezután tegyél a keverékhez kétharmad rész olívaolajat.
Jó étvágyat!