2017. jan 20.

Vegán gyümölcsös-csokis muffin

írta: Vegán és Gourmand
Vegán gyümölcsös-csokis muffin

A tojásintoleranciám felfedezése óta lelkesen kísérletezem a hagyományos tojásos fogások alternatív elkészítésével. Azt vettem észre, hogy nagyon sok ételnek nincs is szüksége tojásra, de a szokások megkötik a háziasszonyok kezét. Például, a nagymamám egyszerűen kihagyja a tojást a palacsintából és egy kanállal több olajat tesz a tésztához. Ezzel meg is oldotta. Az én muffin receptem sem látott tojást, sőt semmilyen állati eredetű összetevőt. A tészta jól összeállt egy kis keményítő hozzáadásával.

Hozzávalók kb. 8 darabhoz:

 -190 g zabpehely liszt
- 205 ml rizstej (minél kevesebb cukortartalommal)
- 3-4 evőkanál erdei gyümölcs
- 3 evőkanál barna cukor
- fél tábla étcsoki (50g; minél kevesebb cukortartalommal)
- fél csomag sütőpor (5g)
- fél teáskanál kókuszzsír
- 1 teáskanál burgonyakeményítő
- 1 csipet só

Ha nem friss bogyós gyümölcsöket használsz, akkor engedj fel 3-4 evőkanálnyi fagyasztott gyümölcsöt. Kirakhatod őket szobahőmérsékletre, ez egy hosszabb folyamat, vagy egy kis serpenyőben alacsony lángon kiolvaszthatod őket. Keverd össze a száraz összetevőket egy nagy tálban: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a keményítőt és a sót. Olvaszd meg az étcsokit vízgőz fölött fél teáskanál kókuszzsírral. Ezután, öntsd a rizstejet és a folyékony étcsokit a száraz hozzávalókhoz és jól keverd el. Melegítsd elő a sütődet 190°C-on.

Vedd elő a muffin sütőformádat. Ha tepsi, akkor béleld ki sütőpapírral, ha szilikonos, akkor kend ki kókuszzsírral, vagy ha megbízol benne, akkor akár anélkül is süthetsz vele. Kicsit kevesebb, mint a feléig töltsd fel a sütőforma 8 mélyedését tésztával, majd csinálj egy kanállal egy kis gödröt a tészta tetején és helyezz bele 1-2 szem gyümölcsöt a leve nélkül. Ezután kanalazz tésztát a bogyók tetejére. Tedd őket a sütőbe 25-30 percre. Amikor már csak 10 perc van vissza, én óvatosan tettem a muffinok tetejére egy-egy kesudiót. A maradék erdei gyümölcsöt megettem a muffinok mellé. Jó étvágyat!

dsc01366-2.jpg

Szólj hozzá

Desszert